Tamplarie din lemn: lucrări pe care le poți solicita pentru locuința ta

Tamplarie din lemn: lucrări pe care le poți solicita pentru locuința ta

16.09.2022

Tamplaria este o artă. Acest lucru a fost dovedit de-a lungul timpului prin diferite lucrări atât artistice, cât și funcționale. În Evul Mediu, existau tâmplari care să meșterească garduri din cherestea. Înainte de castelele de piatră, principalul material era cheresteaua, un model de lemn și chiar și după ce oamenii și-au dat seama de rezistența cărămizii, tâmplarii încă foloseau lemnul pentru grădinile lor.

Este limpede că această practică s-a transmis prin generații. Lucrările realizate de orice tamplarie lemn sunt încă foarte căutate, chiar dacă trăim într-o eră a metalelor și a sticlei, iar acest lucru demonstrează că eficiența lemnului este apreciată și în zilele noastre. 

În acest articol, Tende.ro vă va oferi mai multe detalii despre frumusețea tâmplăriei din lemn, beneficiile acesteia, ce lucrări îți poți comanda și diverse alte sfaturi pentru o întreținere de lungă durată a unuia din cele mai populare materiale de construcții pentru interior și exterior. 

Scurt rezumat la ceea ce vei afla citind acest articol:

  • De ce să alegi tamplarie din lemn - avantajele lemnului
  • Tipuri de construcții care se pot realiza la o tamplarie din lemn
  • Caracteristici ferestre din lemn stratificat - o lucrare practică și estetică
  • Caracteristici uși exterioare din lemn - pentru un design deosebit
  • Sfaturi pentru mentenanța unor lucrări de la o tamplarie din lemn
  • Unde găsești cea mai bună tamplarie din lemn din țară - Tende.ro

De ce să alegi tamplarie din lemn - avantaje ale lemnului

Poate te întrebi de ce încă mai există lucrări din lemn, având în vedere cât de mult am avansat în societate, descoperind alte materiale care pot avea proprietăți mai bune. Răspunsul este simplu. Lemnul nu este un material ineficient, ba chiar are proprietățile sale specifice. 

Oamenii apelează la o tamplarie din lemn pentru diverse lucrări, mai ales pentru cele de exterior. Principalul motiv este că lemnul are o protecție termică foarte bună, ceea ce îl face eficient pentru sezonul rece. Există un motiv bine întemeiat pentru care cabanele de la munte sunt din lemn, în proporție mare, nu doar datorită esteticii, ci și a protecției împotriva frigului. 

Un alt avantaj al lemnului este că te poate proteja de poluarea fonică. În combinașie cu o sticlă la fel de rezistentă, ferestrele din lemn sunt foarte utile în cazul în care agitația urbană sau diversele zgomote deranjante, nu îți permit să te concentrezi sau să dormi. 

De asemenea, lemnul este mult mai rezistent decât pare. Durata de viață a unui lemn este de aproximativ 30 de ani. În tot acest timp, cu îngrijirile corespunzătoare, te poți bucura de beneficiile lemnului, fără să îți faci griji că va trebui să faci renovări dese. O tamplarie din lemn bună știe foarte bine cum să se folosească de acest avantaj pentru a crea produse longevive. 

Lemnul are și avantaje estetice. În primul rând vorbim de atmosfera care te poate conecta cu natura, indiferent de locația în trăiești. În combinație cu aluminiul se crează o estetică antitetică care este și modernă și tradițională în același timp. Ușile din lemn pot avea un aspect rustic sau luxuriant. 

Tipuri de construcții ce se pot realiza la o tamplarie din lemn

Dacă ți-am schimbat percepția despre acest material, e momentul să îți dezvăluim ce lucrări poți solicita de la tamplarie din lemn. Ai o gamă largă de opțiuni din care poți alege, pentru că lemnul este un material ușor de mânuit și de modelat. 

Poți opta pentru mobilă, poți opta pentru obiecte decorative, poți opta pentru rame de pat sau de tablou, dar cele mai multe persoane se folosesc de avantajele diferitelor tipuri de lemn pentru a comanda ferestre stratificate sau uși vintage. 

Ferestre din lemn stratificat - o lucrare practică și estetică 

tamplarie din lemn ferestre

Există multiple motive pentru care ar trebuie să alegi să îți montezi un set de ferestre din lemn stratificat. În primul rând, așa cum am precizat mai devreme confortul termic joacă un rol important, mai ales că suntem în apropierea sezonului rece. Ar fi util să apelezi la o tamplarie din lemn pentru o astfel de lucrare în acest sezon. 

Comparativ cu alte tipuri de materiale, ferestrele din lemn stratificat conțin un material suficient de rigid si elastic, iar acest lucru determină avantajul termic și antifonic. 

Când vine vorba de sezonul cald, odată ce ai ales ferestre din lemn stratificat, vei avea garanția că razele UV, nocive pentru organismul uman, nu vor pătrunde în locuința ta, iar camerele nu se vor supraîncălzi.

Și ca să fie pachetul complet, vă recomandăm și un sistem de umbrire din lemn. Puteți alege un model de obloane lemnoase care vor răcori locuința pe timp de vară și care vor crea o atmosferă perfectă pentru somn noaptea. 

Uși exterioare din lemn - pentru un design deosebit

usi tamplarie din lemn

Ți-ai dorit întotdeauna ca locuința ta să aibă un aspect aparte? Ai nevoie de un element care să de o notă opulentă? Ușile fabricate din lemn sunt perfecte pentru acest lucru. Estetica ușilor fabricate într-o tamplarie din lemn poate fi cu totul deosebită, infrumusețând aspectul casei în ansamblu. 

După estetică, pe planul secundar avem rezistența. Este foarte important să te gândești la securitatea locuinței tale, iar lemnul pare a fi un material ușor de dărâmat, dar aparențele însală. Lemnul poate fi la fel de eficient în protecția casei precum sunt și alte materiale, dată fiind durabilitatea acestora.

Ușile din lemn sunt potrivite și pentru interior. Acestea sunt versatile și se potrivesc cu orice fel de locuință, chiar dacă este vorba de o garsonieră compactă sau de o vilă spațioasă. 

Sfaturi pentru mentenanța unor lucrări de la o tamplarie din lemn

Lemnul nu este un material atât de pretențios, așa că nu va trebui să faci eforturi foarte mari pentru a îngriji o lucrare din lemn. Cu toate acestea, trebuie să faci curățenie periodic, astfel încât să nu se adune foarte mult praf. Poți folosi o cârpă din bumbac și nu este nevoie de vreun produs de curățare special. 

În cazul unor deteriorări, ai putea să acoperi orice gaură cu un material din șmirghel. De asemenea, ar fi indicat să lecuiești ramele ferestrelor cu o substanță lucioasă, dar asta doar după mai mult timp. Deși lemnul este rezistent, acesta poate să arate diferit în timp, la fel ca orice alt material. 

Ușile exterioare se pot curăța cu o cârpă îmbibată în detergent și apă caldă, de două sau trei ori pe an. Soluția ar fi de preferat să fie non-abrazivă, pentru a nu risca ca lemnul să nu fie ros. 

Unde găsești cea mai bună tamplarie din lemn - Tende.ro

Echipa Tende are o experiență în arta lemnului de peste 15 ani. Te putem ajuta cu diverse modele atât de ferestre, cât și de uși, în funcție de nevoile și dorințele tale. Intră pe site-ul nostru pentru a afla mai multe detalii legate de ofertă, care poate fi foarte avantajoasă și pentru a vedea imagini cu lucrările noastre anterioare